Ucraina trebuie să rămână doar cu o bursă de valori

În cadrul discuţiilor organizate de UniCredit Bank din Ucraina la forumul anual de afaceri al Băncii Europe pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Ludwik Sobolewski, care anterior a fost preşedintele şi directorul general al Bursei de Valori din Varşovia, a declarat că Ucraina trebuie să rămână doar cu o bursă de valori, scrie Finance.ua

Ludwik Sobolewski
Ludwik Sobolewski / sursa: hotnews.ro

Potrivit lui, acum, în ceea ce privește problemele cu finanțarea din sistemul bancar și nefuncționarea pieţei de capital, companiile din Ucraina, inclusiv întreprinderile mici și mijlocii pot profita de piețele vecine, cum ar fi Bursa din Valori din Varșovia și de piaţa sa alternativă „New Connect”.

Cu toate acestea, în ultimul an, el a văzut o reducere de interes din partea investitoriilor polonezi faţă de companiile din Ucraina, dar şi a companiilor din Ucraina pentru a intra pe Bursa de Valori din Varșovia.

Sobolewski este sigur că pentru a avea un viitor, Ucraina trebuie să dezvolte piața de capital, iar pentru aceasta trebuie în primul rând să rămână doar cu o bursă de valori, în timp ce în Ucraina există zece platforme bursiere.

„O bursă de valori cu un sistem bun de clearing şi decontări, cu o lichiditate concentrată, va permite Ucrainei să facă un pas înainte”, – a spus Sobolewski.

Potrivit lui, este necesar înăsprirea legislației, pentru că nimeni nu va merge binevol la aceasta, dar noua echipă a Comsiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi Pieţei de Capital a Ucrainei îi dă speranţe.

„Știu că acum în guvern sunt noi oameni şi ei au aceleași opinii. Modernizarea este necesară pentru a permite accesul la capital a companiilor din Ucraina – spune Sobolewski. – Este necesar să se elimine restricțiile inutile și să se aplice altele noi, care ar ajuta piaţa să se adapteze la condițiile pieței internaționale „.

De asemenea, el a amintit că Polonia inițial de asemenea a dus discuții despre cât de mult țara are nevoie de schimbări. „Au fost opinii conform cărora este mai bine să existe mai mult burse de valori, mai ales că, înainte de Al Doilea Război Mondial, în Polonia activau cinci burse, cum ar fi mărfuri sau valute – reflectă Sobolewski. – Și, desigur, am avut o dezbatere, dar mă bucur că în cele din urmă am ajuns la decizia de a rămâne doar la o bursă. Acesta este singura cale corectă. „

Sursa: Finance.uaJoin the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.