S-au făcut economii de pe urma ieftinirii resurselor energetice, dar populația plătește oricum scump pe gaz

Prețul petrolului, care este unul de referință pentru prețul gazelor naturale și de care depinde și prețul la energia electrică în anii 2015-2017, a fost de 2 ori mai mic decât în perioada 2011-2014. Astfel dacă în perioada sa maximă prețul petrolului a fost timp de 3 ani la nivelul de 110 USD/baril, atunci în următorii trei ani el a scăzut la media de aproape 50 USD/baril, scrie pe blogul său economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

grafic import

Putem observa că există o corelație puternică dintre prețul la petrol și prețul plătit pentru importul de resurse energetice. Alt factor minor care poate influența importurile este modificarea consumului, care în 2017 și 2018 a fost și va fi determinat cel mai mult de vremea caldă, care reduce din consum.

Cele mai mari economii la importul de resurse energetice au fost obținute de la reducerea prețului pentru gazele naturale și produsele petroliere. Peste 1,3 miliarde USD economii din totalul de 1,5 miliarde USD.

grafic importuri

Întrebarea care frământă majoritatea cetățenilor este: din ce cauză această ieftinire de 2 ori a resurselor energetice și reducerea cu 1,5 Miliarde USD a costurilor de import nu a fost simțită de cetățeni prin tarife mai mici la gaz, energie electrică și produsele petroliere.

Există două motive fundamentale: deprecierea valutei naționale și Adormirea ANRE-ului.

Valuta națională s-a depreciat de la 13,5 lei/USD în prima jumătate a anului 2014 până la 20 lei/USD la finele anului 2016. Această depreciere cu 50% a valutei naționale ”a mâncat” jumătate din avantajul pe care la obținut Moldova în perioada 2015-2017 datorită conjuncturii favorabile pe plan internațional la Resurse Energetice.

Trebuie să menționăm că Moldova este dependentă în proporție de aproape 100% de resursele energetice de import, iar prețul favorabil la import, trebuia să aibă un impact enorm asupra dezvoltării economiei și vieții populației, însă nu a fost să fie.

Dacă ne uităm în grafic observăm că importul de resurse energetice calculate în USD în 2016 s-a redus exact de 2 ori față de 2014 de la 458 mil USD în 2014 la 229 în 2016. Însă recalculate în lei, Această reducere a fost de doar 40% de la 6,46 miliarde lei în 2014 la 4,59 miliarde în 2016. Deprecierea valutei în 2016 a mâncat 60% din oportunitățile Moldovei de la conjunctura internațională a prețului la resursele energetice.

grafic importuri gaze

Însă chiar și așa avem o depreciere de 50% a valute naționale față de o reducere de 2 ori a prețului la resursele energetice. Din ce cauză nu am asistat la o reducere parțială a tarifelor la resursele energetice.

Aici intră în acțiune al doilea factor: Adormirea ANRE.

Pentru aceasta am luat drept exemplu tarifele la gazele naturale. Ultima dată ANRE a Aprobat tariful la gazele naturale la 26.01.2016. Atunci ANRE a luat în calcul cursul valutar de 21 lei/USD. Reieșind din acest curs valutar a și fost aprobate tarifele la gazele naturale.

Însă după cum putem observa din grafic acest cursa Valutar Aprobat de ANRE nici odată nu a existat. devierile au fost de la 5% în 2016 până la 17% în 2017.

grafic curs valutar

Aceste devieri ale cursului real față de cel aprobat de ANRE a dus la acea că importul de gaze naturale calculate în Lei în anul 2016 au fost cu 230 milioane de lei mai mici decât cele calculate conform cursului ANRE. Au fost importate gaze în volum de 4,59 miliarde lei, față de 4,82 miliarde calculate de ANRE și introduse în Tarif.

Însă situația a degradat enorm în anul 2017 odată cu aprecierea puternică a valutei naționale. În primele 3 trimestre acest lucru nu a avut un impact major datorită devierii mici a cursului valutar în primul trimestru și consumul redus de gaze în trimestrul II și III.

Trimestrul IV conform estimărilor noastre va provoca o deviere de 270 milioane USD. Pentru întregul an devierile de la importurile reale și cele calculate conform cursului valutar aprobat de ANRE se vor ridica la 490 milioane lei, sau 4,28 miliarde lei calculat, față de 3,79 miliarde lei real.

Scumpirea Petrolului din ultimele luni va diminua parțial acest decalaj în primul Trimestru al Anului 2018, însă fără o ajustare a cursului valutar la nivel de 17,5 Lei/USD devierile din primul trimestru vor fi de circa 250 milioane lei.

Pe parcursul a 2 ani, devierile la importul de gaze și produse din gaze vor constitui 970 lei, dintre care 520 milioane lei sau 54% revin perioadei 2017 (trim. IV) – 2018 (trim. I). Asta fără a ține cont de căderea prețului de achiziție a gazelor naturale, care s-au redus cu cel puțin 10%, dacă ținem cont de evoluția prețului la petrol. ANRE-ul la începutul sezonului de încălzire (2017 – 2018) era obligat să reduc tarifele la gazele naturale.

ANRE are obligația în regim de urgență să ajusteze tarifele și cursul valutar luat în calcul la realitățile în care ne aflăm. În caz contrar riscăm să avem o reducere de tarife exact în perioada când gospodăriile casnice nu consumă gaze naturale.

Sursa: viitorul.org



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.